2010-02-06

Uppdaterat: Första rummet med utsikt i rymden!

Om allt går enligt planerna kommer amerikanska rymdflygstyrelsen NASA,  att skicka upp de båda europisk-byggda modulerna Cupola och Tranquility (eller Node 3, som den också kallas) med nästa resa till den internationella rymdstationen ISS, i och med uppskjutningen av STS-130 och rymdfärjan Endeavour, nu på söndag 7 februari. Starten är beräknad till 10:39 CET (samma, svensk tid) och kan ses på bl a NASA-TV.

I Tranquility kommer kommer det att finnas utrustning för att kunna rena vattnet ombord, rena luften som astronauterna andas och tillverka nytt syre. I den finns också en toalett. Modulen kommer också att kunna användas till motion och styrketräning samt lagerutrymmen.

Tillsammans med Tranquility fraktas också en mindre kontrollstation för robotarmarna mm, den sk Cupola. Den är utrustad med sex runtomgående fönster och ett på änden av modulen. Man kommer alltså att få en 360-graders utsikt mot jorden och överblick över rymdstationen. Jämför det med de små gluggar astronauterna har fått nöja sig med hittills!

En video finns också om detta.
Mer information om dessa båda finns även på Wikipedia: Tranquility och Cupola.

Detta blir den 32:a flygningen till ISS och 16 september i år kommer den 36:e och sista inplanerade färden med de amerikanska rymdfärjorna, till rymdstationen, att göras i och med STS-133.
Christer Fuglesang var med om den 30:e resan till ISS den 28 augusti i fjol, med STS-128.

Detta nya rum kommer även att vara ett rekreationsställe där astronauterna kan relaxa, efter hårda arbetspass och titta ut genom de stora "panoramafönstren" på rymden och deras hem Jorden där deras familjer bor. Designen är utförd för att just ge dem vila och ny inspiration - till fortsatta arbeten både inne i och utanför rymdstationen - då de befinner sig väldigt lång hemifrån och annars har väldigt begränsade möjligheter till just sådant.
Tidigare har de bara haft små gluggar att kika ut genom, så detta blir ett stort plus för de ombordvarande astronauterna och säkerligen en mycket välkommet tillskott i den annars så torftiga miljön de tillbringar upp till månader i sträck i - dygnet runt!

UPPDATERAT:
En intressant animation över STS-130-uppdraget finns att beskåda på YouTube, under tiden man väntar på det nya startförsöket i morgon måndag förmiddag (8/2), kl 10:14!
Väderförhållandena ser nu - trots tidigare utsikter - mycket bra ut så troligen får vi se en lyckat uppskjutning av STS-130 och rymdfärjan Endeavour.

Nedan: Besättningen på STS-130 och uppdragets emblem. Foto: Nasa.













UPPDATERING 2
På en dundrande ljuspelare lyfte Endeavour och STS-130, på utsatt tid kl 10.14 (Sv tid), och lyste upp i den svarta natten ovanför Kennedy Space Center. De förminskades sedan på några minuter till en stjärnas storlek för att sedan försvinna helt för blotta ögat på sin väg mot sitt två-veckorsuppdrag på ISS, där ju besättnigen ska installera Tranquility-modulen med sin observationskulpol Cupola.

Högupplöst bild här.

Se starten på Youtube.
NASA-TV.

2010-02-04

Earth Hour 2010

Så var det då dags igen!

Kl 20:30 den 27 mars ska du stänga av ljuset under 1 timme om du vill delta i den globala manifestationen "Earth Hour" och visa sitt stöd för klimatet.

Detta är även ett tillfälle för alla "stjärnskådare" att se natthimlen utan ljusföroreningarna från de onödigt upplysta städerna! :-)
Foto t.h: www.cpre.org.uk

"Ljusföroreningar är inte bara slöseri med energi, de gör också att vi riskerar förlora kontakten med vår egen galax." 
Så säger Josefin Silverfur (FP) och Sven Hovmöller (S), kommunpolitiker i Sollentuna utanför Stockholm, i en debattartikel publicerad i Populär Astronomi (mars 2009), inför det årets Earth Hour.
Man kan bara hålla med om detta - för har man en gång sett Vintergatan i riktigt mörker så förstår man varför!
Möjligen skulle ett riktigt maffigt norrsken kunna överglänsa detta!

Foto nedan: NASA och Paulo Coelho.