2009-09-18

Venedig från ovan

Venedig från ovan.
Foto: Ikonos-2, European Space Imaging (EUSI)
Läs mer på http://www.esa.int/esaEO/SEMYBXFWNZF_index_1.html

Jose Hernandez berättar


@Astro_Jose twittar:
"The pressure builds on your chest as the G's increase. Gets harder to breath. http://bit.ly/3GO0YS"


Han fortsätter:
"Reaching space takes us only approximately 8 mins 30 seconds. http://bit.ly/cBw5O"

Fuglesang tipsar efter rymdresan


Christer Fuglesang berättar om rymdresan via Skype, i hans senaste rapport. Till alla som vill jobba med rymden ger han här även sina bästa tips, till Rymdkanalens tittare!
http://bit.ly/VK9wV 


@CFuglesang twittrar:
"Blev av med aktivitetsklockan jag haft på mig i en månad och loggat all sömn mm. Skönt att bli av med den."

Dagens NASA Image of the Day Gallery - Up and away

Slutlig service och förberedelser av Discovery, på  NASA's Dryden Flight Research Center, innan upplyftning på Boeing 747-planet för resan tillbaka till Kennedy Space Center i Florida.

Bilden: NASA/Tony Landis

Einsteins nemesis förklarad

DI Herculis, en dubbelstjärna på ca. 2000 ljusårs avstånd från solen har länge gäckat forskare på grund av hur den föreföll att trotsa Einsteins relativitetsteori: När de två stjärnorna passerar förbi varandra precesserar de nämligen för långsamt för vad den vedertagna teorin tillåter.

Efter nya spektroskopiska observationer utförda av Simon Albrecht, postdoktoral forskare samt fysikprofessorn Joshua Winn vid MIT, har mysteriet emellertid lösts och förklaringen är långt mer odramatisk än vad man kunnat föreställa sig. Det visar sig att stjärnorna passerar varandra med en näst intill helt horisontell lutning relativ till deras individuella omloppsbanor. DI Herculis befinner sig på ett avstånd från varandra som motsvarar en femtedel av avståndet mellan Jorden och Solen och på grund av stjärnornas höga rotationshastighet påverkas den så kallade tidvatteninteraktionen mellan dem, vilket i sin tur leder till att precessionen affekteras och saktar ned dem.

Även om förklaringen till dubbelstjärnornas ovanliga beteende framstår som tämligen enkel, är DI Herculis fortfarande ett unikt fall, och man hoppas på att lösningen av dess gåta skall kunna bidraga till att kasta vidare ljus över hur dubbelstärnor formas och hur deras rotation och omloppsbanor förändras med tiden.

Illustration från ScienceDaily.com

UPPDATERAD. Första exoplaneten av jordisk typ upptäckt.

Den femte kända jordlika planeten i universum har nu observerats i Enhörningens stjärnbild på 500 ljusårs avstånd.

Planeten kallas CoRoT-7b och har en densitet liknande den som Mars, Jorden, Venus och Merkurius har. Den är i omloppsbana kring en något mindre och svalare sol än vår som med sina 1500 miljoner år mycket yngre än Solen. Planeten har en omloppsbana på 2,5 miljoner kilometers radie och ett dygn på 20,4 timmar.
CoRoT-7b är den andra planeten som upptäckts runt denna stjärna, därav beteckningen "b".

Planeten är mindre än dubbelt så stor som Jorden vilket också gör den till den minsta kända exoplaneten hittills.

"Vi är spännande nära att hitta en sant jordlik planet" säger Malcolm Fridlund på ESA:s CoRoT-lag.


UPPDATERAT
Utförligare artikel av Robert Cumming finns på PopAst på http://bit.ly/Ki0Av 




Rymdkonstnären Luis Calcala bild av lavaplaneten 
Corot-7 b och dess fläckiga sol. Bild: ESO

Ett nytt föränderligt strålningsfält upptäckt kring Saturnus

Observationer från Cassinisonden har lett till upptäckten av ett föränderligt strålningsfält kring månen Diones bana runt Saturnus.

Liknande fält, som Jordens Van Allenbälte har tidigare observerats runt Jupiter, Saturnus, Uranus och Neptunus. Hittills har man däremot bara kunnat uppmäta variationer i bältena runt Jorden och Jupiter. Cassinis 5 år i omlopp kring Saturnus har nu lett till observationer av liknande variationer även där.
denna illustration från Universe Today
Innanför Diones bana finns också månen Tethys som tillsammans med ringsystemet agerat som en barriär mot strålningsfältet och som isolerar Saturnus inre magnetfält mot verkan av solstrålning och strålningsbältets effekter. Detta gör Saturnus unikt gentemot övriga planeter i solsystemet med kända strålningsfält.

Då solen nu går mot större aktivitet kommer man troligen att kunna observera fler och kraftfullare förändringar i Saturnus magnetfält den närmaste tiden.

Planck får fin bild av kosmisk bakgrundsstrålning

Satelliten Planck, ett rymdbaserat observatiorium för att observera den kosmiska bakgrundsstrålningen, har haft goda framgångar och har hittills skannat ett band runt vår horisont med högre upplösning än vad tidigare varit möjligt att observera.

Observatoriet skannar himlavalvet med en rotation per minut och skannar ungefär 1 grad extra per dag tills den skannat hela himlen en gång på ungefär 6 månader.

Planck kommer sedan att skanna hela himlen en gång till och satellitens hela uppdrag pågår i 15 månader.
I originalartikeln finns en film som visar hur skanningen går till.

Sex månader sol i en plåtburk


Man behöver inte ha dyr teknisk utrustning, eller vara en mästerfotograf för att ta spännande fotografier av astronomiska fenomen.

Steve Irvin på Brucehalvön i södra Ontario tog detta foto på solens passager över himlen med en hembyggd kamera av en kaffeburk. I sex månader motstod den enkla kameran väder och vind, från december 2008 till juni 2009 för att skapa bilden.

Testar Mail2Blogger

Om nu detta kommer upp på SpaceFlash så fungerar  den nya funktionen Mail2Blogger! =)
Testar även att bifoga bilden som Chandra tog på en pulsar, som visar sin hand, i våras.
There is a God! Or... =)

2009-09-17

Mest högupplösta UV-bilden av Andromedagalaxen någonsin! UPPDATERAD.

NASA:s Swift:s Ultraviolet/Optical Telescope (UVOT) har lyckats ta den mest högupplösta bilden av  Andromedagalaxen i UV-ljus någonsin!

Bilden är en sammansatt mosaik av 330 exponeringar som tillsammans ger denna mycket detaljerade bild.

Andromedagalaxen, eller M31, är den största och närmaste spiralgalaxen i förhållande till vår egen galax Vintergatan med ett avstånd på 2,5 miljoner ljusår.

Klicka på bilden för högupplöst version.

Nedan: Andromeda i synligt ljus.

STS-129 lyfter 12/11 - UPPDATERAD.


För rymdfärjan Atlantis 11-dagarsuppdrag med STS-129 är det inplanerat ett uppskjutningsdatum till 12 November. Tre, alernativt fyra, rymdpromenader är inplanerade.
Atlantis kommer att ta med sig Christer Fuglesangs STS-128-kollega och astronauten Nicole Stott efter att då ha tillbringat mer än två månader uppe i rymden ombord på ISS.

För senaste informationen om STS-129 och dess besättning besök: http://www.nasa.gov/shuttle
För senaste informationen om ISS besök: http://www.nasa.gov/station

Idag lyckades Nicole fånga upp japanska  JAXAs obemannade fraktfarkost HTV-1, som vi skrivit om tidigare idag (http://bit.ly/aJfzk), med den Kanadensiske robotarman Candarm.

"We are so, so happy," sade Nicole Stott och utbringade en skål för HTV-1s ankomst, med resten av besättningen.

Här är LCROSS just nu.

Den amerikanska rymdsonden Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) skjöts upp den 18 juni i år för att undersöka månen. Lunar CRater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) fanns också med för att leta efter vatten när Atlas-raketens övre steg kraschar på månen.

Just nu idag befinner sig LCROSS på ett avstånd av 552.301 km från Jorden och 639.101 km från Månen.
Den har rest över 7.2 miljoner km på dess jorden runt-resa sedan uppskjutningen.


Fuglesang till Sverige om 9 dagar! UPPDATERAT!

@CFuglesang
"Genomgångar med allt från instruktörer till chefer. Börjar förbereda för en kort resa till Sverige 26-29/9. 1000-tals foton att gå igenom."



Han kommer, enligt Rymdkanalen, att bl a träffa vinnarklassen på Käppala-skolan.
Läs mer om detta på http://lt.nu/nyheter/1.556264

Utdrag ur Lidingö Tidning:
"I direktsändning i Sveriges television lottade Christer Fuglesang och hans astronautkollega fram en lapp som det stod Käppala skola på. Klass 9 A är därmed lyckliga vinnare av tävlingen "En astronaut i skolan" och kan vänta sig celebert besök senare i höst.

- Jag ser fram emot att komma och hälsa på i Käppala skola någon gång under hösten, sa Christer Fuglesang i direktsänd satellit-tv från rymdstationen ISS."


Se även http://svtplay.se/v/1680796/abc/direkt_fran_rymden__fuglesang_drar_kappalaskolan

Snart lyfter Discovery igen!

Förberedelserna på NASA:s Dryden Flight Research Center av Discovery pågår för fullt inför fredagens avgång.
Färjan kommer att flyga på ryggen av en Boeing 747 tillbaka till NASA:s Kennedy Space Center i Florida.

UPPDATERAT:
Flygstarten är uppskjuten, pga för kraftig blåst med storm i byarna, till åtminstone lördag vid lunchtid (sv. tid, 19/9).
I eftermiddag/kväll kommer tekniker att höra med meteorologerna om de kan köra på lördag eller om de måste avvakta ytterligare.

Buzz förärad en parad!

Vilken självklar passagerare har spenderat 15 månader uppe i ISS och sedan följt med ned till jorden igen med Discovery?
Kapten Zoom (han med "Galaxer i mina braxer!")?
Nej Disney-figuren Buzz Lightyear!

För den bedriften föräras han en parad den 2 oktober, på Walt Disney World i Florida, med sina ISS-kompisar samt kollegan, legendaren, originalet och fd Apollo 11-besättningmedlemmen Buzz Aldrin.

Klicka på bilden för förstoring.

Fuglesang i Rapport

Numera är Christer Fuglesang inbakad i Rapports vinjett! Det är bilden ifrån en av rymdpromenaderna 2006 som de använt sig av.

Tack @rymdkanalen, för iakttagelsen!

HTV-1 dockar med ISS idag.

JAXAs (Japans motsvarighet till NASA) obemannade HTV-1 dockar i dag med ISS. HTV-1 (H-II Transfer Vehicle) är japans första rymdfraktfarkost.

Följ dockningen live på NASA-TV.

Återupplev Gagarins rymdfärd i realtid

... om du vill och har tid. Du kan också spola dej fram och tillbaka.

Denna jubileumssida för Gagarins rymdfärd 1961 gjordes till det gamla webb-3d-formatet VRML som fortfarande fungerar väl.

Här kan du följa med från marken, i kapseln eller utanför kapseln från uppskjutningen den 12:e April 1961, 9:07 alla 108 minuterna till 10:55 då kapseln landade säkert utanför Saratov.

Mycket kringdata finns också på sidan utöver den interaktiva 3Dn, inkluderande bilder, biografier och ljudfiler.

Plugin krävs men den ska installeras automatiskt. Om automatiken inte fungerar så gör installationen från http://www.parallelgraphics.com/cortona.

Hela äventyret kan också laddas ner och köras på din dator lokalt (4MB).

/Jim Jettuman

Juno synlig igen!

Denna månad kan man se asteroiden Juno, som cirkulerar runt solen i asteroidbältet.
Den är synlig mellan planeterna Mars och Jupiter: http://bit.ly/16oy7j
Ut och titta! Kraftigt teleskop kan dock behövas!;-)


"Stjärnfotografen" P-M Hedéns senaste

Fotografen P-M Hedén har plåtat ett astronomiskt objekt igen på himlavalvet: Spiralgalaxen Andromedagalaxen, som ligger på ett avstånd till oss på 2,5–2,9 miljoner ljusår, är vår närmaste granngalax och synlig för blotta ögat.

Kika gärna in på http://bit.ly/GzDhd!

Dagens NASA Image of the Day Gallery - On the Tarmac

På dagens bild på NASA har de en bild ifrån strax efter Discoverys landning på Edwards Air Force Base den 11 september, där skyddsutrustningsklädda män undersöker eventuella farliga gaser runt rymdfärjan innan manskapet får komma ut.
Klicka på bilden för en mycket större förstoring.

2009-09-16

Vardags-Christer

Christer Fugleang börjar så smått återhämta sig efter två veckor i tyngdlöst tillstånd.
Han har träffat familjen och ätit vanlig mat. (Undrar hur magen ställer om sig från frystorkat till "vanlig" hemlagad mat, efter så lång tid...?)
Han genomgår mängder av medicinska undersökningar och experiment, Samtidigt måste han ta reda på sina egna forskningsresultat som han utförde i rymden. Han är dessutom med i de andra astronauternas forskningsexperiment.också så han har fullt upp vår käre Christer Fugleang!

Här kan du läsa mer, på Rymdkanalens http://bit.ly/fpSMe

Shuttle Carrier Aircraft

Om du vill veta mer om det flygplan som fraktar rymdfärjan Discovery på sin rygg, så kan du gå in på NASA:s sida http://www.nasa.gov/centers/dryden/news/FactSheets/FS-013-DFRC.html.
Lägg märke till den aerodynamiska svanskonen på rymdfärjan.

På fredag bär det av hemåt!

Ares I-X på 5 min 45 sek!

Här byggs den nya testraketen till kommande Ares I-X-raketen, som ska ta de nya rymdfarkosterna ut i omloppsbana runt jorden och senare även till månen, på bara knappt 6 minuter!
Platsen är Kennedy Space Centers stora snickarverkstad Vehicle Assembly Building!

http://www.youtube.com/watch?v=AOee5gAHckI

Discovery flyger hem på fredag! UPPDATERAT!

Förberedelserna inför Discoverys överflygning till Florida är i full gång och om inga tekniska- eller väderrelaterade problem dyker upp så kan överflygningen börja nu på fredag, lokal tid - alltså 18/9.


Överflygningen kommer att ta 1½ dag och ske i flera steg pga att Boeingplanet, som har färjan på sin rygg, måste mellanlanda oftare än under vanliga flygningar. Detta på grund av att man måste flyga lägre höjd än normalt eftersom att rymdfärjan, som har all elektronik och ström avslagen, inte tål de låga temperaturerna som är på de normala flyghöjderna utan värmen ombord.
Läs mer på http://bit.ly/2UkVFX

 Bilden: Lyftanordningen som ska placera Discovery på Boeingplanet är redo. Foto: NASA.

Uppdaterat: 
Tillbakaresan blir nog inte av förrän på Söndag.


Fuglesang a' la Jan Berglin

Bara Fuglesang är glad! =)
Klicka på bilder för att förstora.

2009-09-15

Längsta åskan någonsin - 8 månader!

Den hittills längsta åskstormen har sedan januari i år pågått i atmosfären på Saturnus!
Det har the European Planetary Science Congress (EPSC) i Potsdam, Tyskland nyss kommit fram till!
Läs den dundrande artikeln på http://bit.ly/f33Xd
Klicka först på bilden th.

Grattis LRO!

NASA:s Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) har nu fullföljt sin 1000 rundflygning runt månen. Grattis LRO! =)

Koll på uppskjutningarna!

Om du vill ha benkoll på de kommande uppskjutningarna från NASA så kika in på http://www.nasa.gov/missions/highlights/schedule.html

SpaceFlash söker fler redaktörer!

Vi söker fler redaktörer till vår nyhetsplats här på SpaceFlash!

  • Är du intresserad av astronomi?
  • Gillar du att leta upp information på nätet?
  • Tycker du om att skriva?
  • Vill du bli en av våra medarbetare? 

Då ska du skicka ett mejl till spaceflashnews@gmail.com och berätta lite om dig själv och varför du vill jobba hos oss.

Välkommen!

STS-129 - mindre än två månader kvar

 
STS-129 är ett fraktuppdrag till ISS i USAs rymdfärjeprogram till rymdstationen ISS, med rymdfärjan Atlantis, den 12 november 2009.
Besättningen kommer att utföra tre rymdpromenader, för att montera experiment och reservdelar på utsidan av ISS. En eventuell fjärde rymdpromenad kan behövas om man måste reparera något som gått sönder på utsidan av rymdfärjan, t ex vid uppskjutningen.
Man kommer att ta upp bl a 2 gyroskop, 2 kvävetankar, 1 ammoniaktank, 2 pumpmoduler, batterier samt reservdelar till stationens robotarm och den mobila transportvagnen. De kommer dessutom att ta med experimentplattformarna MISSE (Materials International Space Station Experiment).

Klicka på loggan för förstoring.

Christer twittrar igen

@CFuglesang

"Fyra timmar medicinska undersökningar och experiment avklarade. Tråkigt måste efter flygningen, men för hälsan och vetenskapens skull:-)"

Snacka om hög tomgång!

Den Ares I-raket som NASA, kring 2014, ska använda för att skicka upp astronauter till rymden och till månen istället för dagens rymdfärjor - precis som på Apollo-tiden när de flög skytteltrafik till månen, har de nyligen testat på marken. Testet går att beskåda på http://www.youtube.com/watch?v=rsPnkJ5vLfc
I framtiden är det även tänkt att de ska användas till färder till Mars.
Tack Assi för tipset!

Ett virtuell flygtest finns på http://www.youtube.com/watch?v=PZfrxUgZSuM

Discovery flyger tillbaka

Om vädret tillåter rider Discovery tillbaka på det modifierade Boeing 747-planets rygg nu på fredag (18/9).

Passa på att kolla in STS-128:s multimediagalleri på http://tinyurl.com/pnj2ms.
Nya bilder sätts in löpande.

Här bildar den nedgånde solen en vacker fond till Discovery efter nedkomsten från ISS 11/9. Foto: NASA / Tom Tschida

Vintergatan i 360 grader panorama!

Nya bilder från ESO-observatoriet i Chile har nyligen släppts. Det är deras GigaGalaxy Zoom Project, där nu del 1 av 3 visar ett 800 miljoners pixlars 360-graders panorama över Vintergatan! Klicka på bilden för förstoring.
Större bild här: http://www.eso.org/gallery/d/136986-2/phot-32a-09-fullres.jpg

En 25MB stor tiff-bild finns på http://www.eso.org/gallery/d/133707-4/phot-32a-09-fullres.tif

2009-09-14

Uppdrag Merkurius för britterna

CNN rapporterar (tack @rymdnytt) om den revolutionerande brittiska raketen gjord för det obemannade uppdraget till Merkurius, på http://bit.ly/XolMk.

Höjdpunkter från Fuglesangs rymdresa

Höjdpunkter från Fuglesangs rymdresa finns nu på Rymdkanalen: http://bit.ly/47z14

Gruppfoto STS-128

Hela STS-128-besättningen uppradad efter landningen, innan avfärd hemåt.
Länk: http://ff.im/84nLG

Från vänster: Jose Hernandez, Kevin Ford, Christer Fuglesang, Rick Sturckow, Danny Olivas och Patrick Forrester.
Ej med på bild: Tim Kopra.

Jose Hernandez vinkar medans övriga STS-128-besättningen går ombord på planet hem till Houston, från NASA:s "Dryden Flight Research Center" vid Edwards Air Force Base. Christer Fuglesang, i vit keps, i öppningen.

Jupiter fångade in komet som tillfällig måne

Jupiters starka gravitation är känt för att dra till sig omkringflygande objekt från rymden.
I mitten av 1900-talet drogs kometen 147P/Kushida-Muramatsu in i dess gravitationsfält och betraktades som en tillfällig måne. Tolv år senare lyckades den ta sig därifrån igen.
Under den tiden, har nya rön presenterats, höll den en mycket oregelbunden bana runt jätteplaneten (se bild).

Läs mer på http://bit.ly/333Z8L
Figure showing comet Kushida-Muramatsu’s orbital path around Jupiter (credit: Ohtsuka/Asher)

Nya WOW-bilder från Hubble

Efter reparationen har Hubble presenterat några mycket fina bilder! http://bit.ly/aY6XS
Klicka på bilderna för förstoring.

UPPDATERAT:
Så här säger Ed Weiler, en representant för NASA:
"This marks a new beginning for Hubble. The telescope was given an extreme makeover and now is significantly more powerful than ever, well-equipped to last into the next decade."

Butterfly emerges from new Hubble images. Credit: NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team



Omega Centauri. Credits: NASA, ESA and the Hubble SM4 ERO Team


Stephan's Quintet. Credit: NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team


Hubble Early Release Observation of Barred Spiral NGC 6217. Credit: NASA, ESA, and the Hubble SM4 ERO Team

Historiens vingslag - Apollo 13-uppskjutningen (filmversionen)

http://www.youtube.com/watch?v=kf5yLuyCTag

2009-09-13

Christer hemma å twittrar igen!

"Hemma igen! Sov i egna sängen för första gången på 4 veckor och "jordbenen" återkommer. Men vilka veckor sen! De 2 i rymden var oslagbara."
@CFuglesang

Härligt å se att han är tillbaka!
Hans senaste och sista tweet innan uppskjutningen den 29/8, lät så här:
"T-4:50 Åt min hamburgare. Påklädning om 20 min. "Signing off" igen och hoppas var tillbaka on-line om 2 veckor (och inte tidigare:-) )"

Dubbel otur!

Med i rymdfärjan Columbia, efter STS-107:s slutförda uppdrag 2003 (http://tinyurl.com/rcn2qt), fanns bl a Israels första och enda astronaut Ilan Ramon - alltså ungegfär så som Christer Fuglesang är för oss svenskar.
När färjan sedan återinträdde i atmosfären bryts den itu och exploderade med dess sjumanna besättningen i.
Alla inklusive Ramon dog och nu rapporteras att även hans son nu dödskraschat idag under en flygövning med krigsplanet F-16 över Hebron på Västbanken.

Bad luck, kallas sådant.

Summering av slutet på STS-128

Rymdfärjan Discovery och dess sju besättningsmedlemmar landade efter fullbordat uppdrag på Edwards Air Force Base i Kalifornien i lördags morse. De hade då tillbringat två veckor i rymden och levererat förnödenheter och forskningsutrustning till den internationella rymdstationen ISS och dess sex medlemmar. Planerna på att landa på Kennedy Space Center fick avbrytas pga de dåliga väderförhållandena i Florida och därför skedde landningen på Edwards i stället.

STS-128-uppdraget pågick i exakt 13 dagar 20 timmar, 54 minuter och 55 sekunder - räknat från start till att den landade färjan stannade. Discovery hade då gjort över 219 varv runt jorden.

Befälhavare Rick Sturckow, piloten Kevin Ford och uppdragsspecialisterna Pat Forrester, Jose Hernandez, Danny Olivas, Tim Kopra och Christer Fuglesang (från European Space Agency, ESA) återförenades med sina respektive familjer efter att de flugits tillbaka hem till Houston.

Kopra återvände till Jorden efter att ha tjänstgjort på ISS som flygingenjör sedan juli månad och fick tillbringa 58 dagar i rymden, varav 53 på ISS. Astronauten Nicole Stott, som åkte med STS-128 upp till ISS, stannade kvar där som ny medlem "Expedition 20" vid återfärden och bytte alltså plats med Kopra.

STS-128 Discovery-besättningen levererade mer än 7 ton laboratoriematerial, träningsutrustning, mat och vatten. De bytte ut en ammoniaktank (som behövs för att kyla ned stationen) och hämtade tillbaka materialprover som kommer att hjälpa till med bl a utvecklandet av nya rymdfarkoster.

Tekniker på NASA:s Dryden Flight Research Center kommer att ställa i ordning Discovery för en flygtur uppe på ett Boeing-plan för frakt tillbaka till Florida där den kommer att förberedas för uppdrag STS-131 i februari 2010.

Tillbaka i Houston

Astronauterna är nu tillbaka i Houston och redan om 17 dagar börjar nästa resa, STS-129.

Man får hålla med Christers kollega från den nyss avslutade resan, José Hernández: "Wish world leaders can see our world from that perspective! War, pollution, and climate change would not be issues today."

ISS Timeliner

Kolla in denna "timeliner" över hur ISS har byggts!
http://ow.ly/p8ET