2010-09-02

International Observe the Moon Night


Den 18:e september är det dags för den första internationella månobservationsnatten. Initiativtagarna är LROs (Lunar Reconnaissance Orbiter) allmänbildningsteam som verkar för att sprida vetenskaplig kunskap och således göra allmänheten mer medveten om bland annat rymden, och allmänheten är precis vad som inspirerade LRO-teamet till att börja med detta event, som är tänkt att i framtiden äga rum en gång om året. Läs mer på http://observethemoonnight.org/

2010-09-01

Jorden sedd från Merkurius - dagens APOD

Jorden och månen från MESSENGER.
Foto: NASA/JHU APL/CIW
För tre månader sedan tog rymdfarkosten MESSENGER (MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry, and Ranging mission) den bild som idag är dagens bild på APOD - Astronomy Picture Of the Day. Den ger en glimt om hur Jorden och vår måne skulle se ut från planeten Merkurius.

MESSENGER har rundad den planeten tre gånger sedan uppskjutningen från Jorden 2004 och kommer under mars 2011 att gå in i omloppsbana runt just denna, vårt solsystems allra innersta och minsta planet.

Chilenska gruvarbetarna får varm mat, TV-spel och - hjälp av NASA!

Gruvarbetarna får nu hjälp av NASA.
Aldrig förr har ett så stort räddningsuppdrag utförts för så många under så lång tid och på ett sådant stort djup!

Sedan den 5 augusti befinner sig de 33 instängda chilenska gruvarbetarna på 700 meters djup i en guld- och koppargruva i den norra delen av landet.
De har nu inte bara fått bl a TV-spel och varm mat nedsända till sig, utan de har nu även fått hjälp av den amerikanska rymdorganisationen NASA. Deras erfarenheter av att ha människor isolerade från omvärlden under lång tid är mycket värdefulla i detta sammanhang.

Igår höll de ett möte med den chilenska hälsoministern om detta, för att ge tips om hur man kan överleva instängda under jorden och behålla sin fysiska och mentala hälsa.
Det kan ta upp till fyra månader innan de får se solens ljus igen, så NASAs tips är mycket värdefulla.

Mer information om detta finns bl a på NASAs hemsida.

2010-08-31

Kepler upptäckt nytt planetsystem, med möjlig Superjord

Keplerteleskopet.
Visions of The Cosmos
Nasas Keplerteleskop är ett rymdteleskop vars uppgift är att leta efter planeter som liknar jorden runt andra sollika stjärnor.

Under förra veckan rapporterade Kepler-teamet att de hade upptäckt en stjärna, Kepler-9, med två planeter lika stora som Saturnus som passerat framför den. Detta upptäcktes genom att en svag skillnad i ljusstyrkan från stjärnan kunde uppmätas. Planeterna har fått namnen Kepler-9b och 9c. Upptäckten gjordes under en sju månader lång observationsrunda av mer än 156.000 stjärnor.

De har även gjort beräkningar som tyder på att en tredje mindre planet eventuellt skulle kunna finnas där, men det är ännu för tidigt att säga något om detta är en planet eller bara ett "astronomiskt fenomen". Är det en till planet kan den vara stor som en "superjord", som är cirka 1,5 gånger jordens massa och gjord av sten med en yttemperatur på 1.900 grader Celsius.

Information om upptäckten finns också på vetenskapsmagasinet Sciences hemsida Sciences hemsida, liksom på på National Geographics hemsida.

Saturnus-lika planeterna, tolkade
av en konstnär. NASA/Ames/JPL-Caltech
Mer information om Keplerteleskopet finns på http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/main/index.html och på http://kepler.nasa.gov/

Andra liknande projekt:
Corot
Darwin
Terrestrial Planet Finder

2010-08-30

Mars-bluffen

För sjunde året i rad cirkulerar det mer eller mindre kända bluff-brevet "the Mars Hoax" runt om i världens e-postlådor.
Brevet säger att den 27 augusti kommer planeten Mars att närma sig jorden och svälla till samma storleken som fullmånen. "Ingen som lever idag kommer någonsin att se detta igen!"

Dess ursprung härrör sig från ett spratt från 2003, som uppkom genom en felöversättning av en text om planetens närhet till Jorden.

Läs mer på http://science.nasa.gov/science-news/science-at-nasa/2010/25aug_marshoax/

Astronomi-lektioner på webben