2010-08-31

Kepler upptäckt nytt planetsystem, med möjlig Superjord

Keplerteleskopet.
Visions of The Cosmos
Nasas Keplerteleskop är ett rymdteleskop vars uppgift är att leta efter planeter som liknar jorden runt andra sollika stjärnor.

Under förra veckan rapporterade Kepler-teamet att de hade upptäckt en stjärna, Kepler-9, med två planeter lika stora som Saturnus som passerat framför den. Detta upptäcktes genom att en svag skillnad i ljusstyrkan från stjärnan kunde uppmätas. Planeterna har fått namnen Kepler-9b och 9c. Upptäckten gjordes under en sju månader lång observationsrunda av mer än 156.000 stjärnor.

De har även gjort beräkningar som tyder på att en tredje mindre planet eventuellt skulle kunna finnas där, men det är ännu för tidigt att säga något om detta är en planet eller bara ett "astronomiskt fenomen". Är det en till planet kan den vara stor som en "superjord", som är cirka 1,5 gånger jordens massa och gjord av sten med en yttemperatur på 1.900 grader Celsius.

Information om upptäckten finns också på vetenskapsmagasinet Sciences hemsida Sciences hemsida, liksom på på National Geographics hemsida.

Saturnus-lika planeterna, tolkade
av en konstnär. NASA/Ames/JPL-Caltech
Mer information om Keplerteleskopet finns på http://www.nasa.gov/mission_pages/kepler/main/index.html och på http://kepler.nasa.gov/

Andra liknande projekt:
Corot
Darwin
Terrestrial Planet Finder

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar