2009-09-26

Fuglesangs presskonferens LIVE just nu! - UPPDATERAD


Se Fuglesangs presskonferens LIVE från c:a kl 15 idag - dvs just nu! - på http://www.rymdkanalen.se/blogg !!!

Klockan 17 kan man sedan chatta med honom personligen på Rymdstyrelsen speciella hemsida, på just Rymdkanalen!


UPPDATERAT
2009-09-27
Just nu kan man se på Christers chatt, efter lördagens presskonferens, med tittarna i repris på just http://www.rymdkanalen.se/blogg

Christer Fuglesangs senaste tweet

"Sista grejen efter flygningen: mätte rygglängden. Den var 2 cm längre i rymden. Fria att göra annat två veckor efter landning - rekordsnabbt"

The S.E.T.I. Song

Tycker man om att leta efter utomjordiska signaler från yttre rymden så är denna musikvideo bara ett måste!

Alien Makes Contact!! (The S.E.T.I. Song featuring Billy Reid): http://www.youtube.com/watch?v=h9eX7URM_hU
"It's anly a matter of time until we find intelligent life saying: Hi!..."

2009-09-25

Ny logga

Nu har Spaceflash begåvats med en ny logotyp.
Vad tycks?

Fuglesangs Twittersida ny-uppdaterad

"Världspremiär för STS-128 besättningsfilmen om en timme på Space Center Houston. Sverigepremiär på KTH på måndag."
       
"Förkylningen jag åkte på sista dagarna i rymden äntligen över. Kunde flyga mina sista timmar T-38 jag behöver för kvartalet i kväll."

Christer Fuglesang ger exklusiv intervju! UPPDATERAD.

Den numera riksbekanta rymdbloggaren, rymdteknikstuderande och Sveriges största Christer Fuglesang-fan Assiye Süer kommer att få göra en mycket exklusiv intervju med Christer nu på lördag den 26/9.
Denna intervju kommer att ske på tu man hand efter den presskonferens som kommer att hållas i huvudstaden efter hans "återkomst" både till jorden och till Sverige.

Så här skriver hon bl a i sin blogg:
"jAG HAR VÄRLDENS BÄSTA NYHETER. PÅ LÖRDAG SKA JAG TILL STOCKHOLM OCH VARA MED I EN PRESSKONFERENS DÄR CHRISTER ÄR MED BLAND ANNAT. EFTER DET SKA JAG INTERVJUA HONOM!! INGEN ANNAN MEDIA SKA DÅ VARA DÄR NÄR JAG GÖR DET. FÖRSTÅR NI HUR GLAD JAG ÄR ELLER!?!?!
JAG SKULLE EGENTLIGEN TILL PRESSKONFERENSEN BARA, MEN NU FÅR JAG ÄVEN STÄLLA FRÅGOR TILL HONOM. KOMMER ÄVEN ATT BE OM AUTOGRAF (HAN FÅR SIGNERA MIN ALISSÉ T-SHIRT) OCH TA BILDER MED HONOM! TACK RYMDSTYRELSEN FÖR INBJUDAN!!!!"



UPPDATERAT



Assiye och Christer Fuglesang, innan intervjun.

2009-09-24

På studiebesök i planetfabriken

NASAs Spitzer Space Telescope har tagit en närmare titt på stjärnan LRLL 31 och noterat ett udda scenario kring den unga stjärnan. Någonting som troligen är ytterligare en stjärna, alternativt en planet, förefaller att röra om i den materiaskiva som kretsar kring stjärnan.

Materiaskivor som sådana består av gas och dammpartiklar; det är ur dessa planeter bildas, och även om detta är en lång process som tar miljontals år, erbjuder Spitzer en sällsynt möjlighet att skåda rakt in i vad som mycket väl kan vara födelsen av ett nytt planetsystem.

Under fem månader har rymdteleskopet observerat LRLL 31 och till forskarnas stora förvåning har man under denna tid kunna konstatera att ljuset har varierat på oväntade sätt och detta under en så kort tid som en vecka. Både intensiteten och det infraröda ljusets våglängd förändrades, vilket snart gav upphov till teorin att stjärnan tidvis skyms av en nära följeslagare som rör om i den kringliggande materian. Oavsett det är en annan stjärna eller en planet som håller på att bildas, måste kroppen befinna sig på tämligen nära avstånd från LRLL 31 för att kunna flytta på materian så fort – det kan röra sig om så lite som en tiondel av Jordens avstånd till Solen.

Än så länge vet man inte huruvida det har hunnit bildas några planeter kring LRLL 31, men
man planerar att följa upp det hela från jordbundna teleskop i syfte att finna reda på vad det är som orsakar störningar i gasskivan.


Illustration från NASA

Eureka! Vatten på månen!

Nu har man hittat vatten på månen!
Det är inga små mängder utan mycket mer än man tidigare har kunnat förväntat sig! Vattnet är självklart inte flytande utan den är i fast form som frusen is.
http://www.youtube.com/watch?v=x1OyYCo5Moo

Så här bloggar Assi Astro om nyheten, på http://bit.ly/2s8tAo

Detta är ju perfekt, för när vi en dag har en månbas så kan astronauterna bara smälta lite månvatten, filtrera det och voila - dricksvatten! Undrar vem som får bli den första som dricker vattnet? En Amerikansk astronaut blir det säkert. Kommer nog att bli lika stort som månlandningen (nästan kanske), med ceremonier och allt kan man tänka mig, i true NASA-anda.
Grattis NASA!

I och med denna upptäckt kan man börja fundera vidare om det inte skulle kunna finnas vatten på Mars också...! :-)

Månbas Alfa Revisited


Minns du den gamla science fiction-serien Månbas Alfa, från 70-talet? Har du tänkt dig hur det vore att bo på månen?
(Bilden th: Månbas Alfa - på tv. Science fiction-serie med bland andra Catherine Schell, Martin Landau och Nick Tate.)

Tanken är extra aktuell nu när man just funnit stora mängder vatten där - i form av is! http://www.youtube.com/watch?v=x1OyYCo5Moo
Mer om det här på SpaceFlash!

Denna interaktiva helhäftiga NASA-webbsajt tar dig till en framtida månbas och låter dig ta del av hur det skulle vara att bo och arbeta där!
http://www.nasa.gov/externalflash/LunarOutpost/index.html

När två stycken tre-hjuls robotfordon, med namnet Tri-ATHLETE, dockar med varandra och arbetar som en enhet blir de en sexhjulig "All-Terrain Hex-Limbed Extra-Terrestrial Explorer"! Detta fordon kan ta sig fram över extrem terräng  genom att bla lyfta sina ben över större hinder, lyfta tunga objekt och transportera material från månlandare.
TriAthlete timelapse: http://www.youtube.com/watch?v=X3-NRmdFARc

2009-09-23

Levande uppätna - Svarta hål angriper stjärnor inifrån

De trotsar fysikens kända lagar och upphör aldrig att fascinera, och ju mer fakta som kommer till vår kännedom, desto mer tätnar mystiken kring svarta hål.

När en stjärna ändar sitt liv som en supernova, uppstår så kallade polära jetstrålar till följd av explosionen: Det vill säga koncentrerade gammastrålar som skjuts ut från stjärnans poler och ut i rymden i extremt höga hastigheter. Källorna av dessa gammastrålar (GRB, står för Gamma Ray Bursts och är de ljusstarkaste och mest elektromagnetiska fenomen som hittills påträffats i universum) står oftast att finna miljarder ljusår från Jorden och är extremt sällsynta. Under blott några millisekunder kan en stråle avge lika mycket energi som vår sol under hela dess livstid (ca. 10 miljarder år) och processen som sådan är ett av den moderna astronomins största mysterier.

En hitintills vedertagen teori går ut på att GRB utstrålas i ögonblicket en stjärna (supernova) slits sönder till ett svart hål, men nya teorier föreslår en något mer dramatisk förklaring, nämligen att plasmastrålarna kommer direkt från svarta hål när de invaderar en stjärna.

Detta baseras på nyliga observationer utförda av Swift-satelliten, vilka indikerar att generatorn för nämnda plasmastrålar kan vara verksamma i upp till 10,000 sekunder, vilket långt överskrider vad neutrinoteorin (vilken involverar plasma som hettas upp av neutriner i materiaskivan som bildas kring ett svart hål) kan tillåta.

Forskare vid universitetet i Leeds vill nu mena på att materia som faller in i ett svart hål kan generera extrema elektromagnetiska krafter som koncentrerar och driver plasmastrålarna samman med långvariga gammastrålar. För att detta skall vara möjligt, måste materian rotera mycket snabbt, och ett sätt att förklara detta är, enligt Sergej Komissarov vid Leeds universitet, att anamma invasionsteorin. Om vi använder ett dubbelstjärnesystem som exempel, i vilket den ena stjärnan har kollapsat till ett svart hål som ger sig på sin levande följeslagare och konsumerar den inifrån, kan både den höga rotationshastigheten och förlängda gammastrålarna förklaras på ett naturligt sätt, menar Komissarov.

”Dock fordras ytterligare forskning, såväl teoretisk som praktisk, för att komma till definitiv klarhet i frågan.” säger Komissarov.

Illustration från ScienceDaily.com

GigaGalaxy Zoom mot Vintergatans centrum

Giga Galaxy Zoom är ju det häftigaste som finns just nu!

De senaste bilderna från projektet visar området mellan Vattumannens och Skorpionens stjärnbilder mot vår galax centrum i extremt hög detalj, med inzoomningar.
Bara att gå dit och frossa.

Astronomy.Com har en artikel om de senaste bilderna.






Uppdaterat av Mr Space

Exempelbild: The Cat's Paw Nebula.
Cat's Paw finns även på APOD (2003 July 17).


2009-09-22

Fuglesang kvittrar igen på @CFuglesang

"Förbereder för prat på KTH måndag 28/9 kl 16. Öppet för alla intresserade. Ska visa den film vi just nu gör om vår flygning."

"Sista datatagningen i snurrstolen. Hurra! Hoppas vi lärt oss något om balansinnet när jag nu suttit av runt 10000 varv där."

Hubble Deep Field-animering


Bilden: En gif-animering av Hubble Deep Field-animationen.

En flygning med hjälp av Hubble Space Telescope:s syn av tidiga stjärnor och galaxer i Hubble Deep Field.
Mer info finns på http://bit.ly/XmaF5


Avmontering pågår

Avmontering av STS-128-rymdfärjan Discovery från NASA:s specialbyggda flygplan "Shuttle Carrier Aircraft", av märket Boeing 747, pågår för fullt.

STS-127 berättar idag!


Besättningen på STS-127, från i somras, kommer att på NASA:s huvudkontor berätta om sin resa till ISS och arbetet där samt svara på frågor. Detta sker nu idag och kan beskådas live på bl a NASA TV.

2009-09-21

Månen kallast i solsystemet

Den 18:e juni i år, påbörjade NASAs Lunar Reconnaisance Orbiter (LRO) och dess följeslagare Lunar Crater Observation and Sensing Satellite (LCROSS) sin färd mot Månen i syftet att bland annat mäta dess temperaturskiftningar och kartlägga ytan.

I torsdags förra veckan rapporterades de första resultaten av LROs Diviner Lunar Radiometer Experiment, vilken utför de första globala undersökningarna av månytans temperatur. Mätningar visar på att det vid Månens sydpol finns kratrar som hyser temperaturer som nedstiger till mindre än -239 C, vilket är bland de lägsta temperaturer som uppmätts någonstans i vårt solsystem, inklusive Plutos yta.

Det kan förefalla högst underligt att Månen, som i jämförelse med de yttre planeterna ligger tämligen nära Solen, kan presentera sådana extrema temperaturer, men faktum är att det inte har med avståndet från Solen att göra, utan snarare att det finns områden på Månen som aldrig exponeras för solljus. Faktum är att det kan finnas områden på planeten Merkurius som är ännu kallare. Den enda värme dessa kroppar hyser är den från deras inre, vilket innebär att det endast rör sig om ”överbliven” värme från då de bildades, alternativt egna radioaktiva sönderfall. Ändock förblir nämnda områden kalla och förmögna att utstråla upp till -263 C utan att återfå någon värme från Solen.

Nyheterna angående de låga temperaturerna framföder idéer om möjligheten att fruset vatten kan förekomma i kratrarna och här kommer vi till ett av LCROSS uppdrag: LCROSS slår ned på Månen den 9:e oktober och kommer då att använda splittret det åstadkommer för analys om huruvida det innehåller spår av is. Ni kommer givetvis att kunna läsa om resultaten här på SpaceFlash!

2009-09-20

Ganymede

Apropå dvärgplaneten Haumea, så publiceras en detaljrik bild på Jupiters och hela solsystemets största måne Ganymede på APoD. idag!
Bilden på månen, som är större än Merkurius och Pluto, är sammansatt av en mosaik av bilder tagna  av rymdsonden Galileo som cirkulerade runt Jupiter mellan1995 och 2003. 

Mars bekänner färg?

Hitintills har man förutsatt att Mars roströda färg beror på att berggrundens metaller (som till stor del består av järn) oxiderats som konsekvens av kontakt med de floder och stora hav vilka sannolikt existerade på planeten då solsystemet ännu var ungt. Emellertid tyder nya studier på att det fina damm som täcker Mars yta, och även förekommer i dess atmosfär, snarare kommer sig av erosion och förslitningar på planetskorpan.

Enligt Jonathan Merrison vid Århus Mars Simulation Laboratory i Danmark behöver förekomsten av rinnande vatten inte ens ha varit av signifikant betydelse, vilket i sig skapar ny debatt kring vattnets funktion i Mars historia.

Eftersom de flesta berg och klippor kring Mars ekvator består av basalt (en magmatisk bergart), torde planetens egentliga färg vara svart, menar Merrison, som tillsammans med kollegor utförde en simulation av sandförflyttningen på Mars genom att försegla kvartssand i kolvar vilka sedan ”tumlades” under flera månaders tid motsvarande några tiotal miljoner varv. Efter sju månader hade nära tio procent av sanden reducerats till damm och då magnetit (en oxid förekommande i Mars basalt) sedan tillsattes upptäckte man hur dammet successivt antog en rödare nyans ju mer kolvarna tumlades.

Samma effekt uppnåddes i torr koldioxid, det vill säga en atmosfär liknande Mars nuvarande, vilken kan ha en viss inverkan på den geologiskt nyliga förekomsten av det röda dammet.

Än så länge är det för tidigt för att fastställa någonting definitivt, men Jonathan Merrison menar på att genom att fortsätta simulera förhållanden på Mars, samt utveckla korrekta motsvarigheter, kommer vi tvivelsutan att vinna större kunskap om den röda planetens dammtäckta yta.

Första realististka rymdfartsspelet 25 år!

Det klassiska rymdfartsspelet Elite från 1984 firar 25-års jubileum nu i dagarna.
Spelet har revampats två gånger, där den andra versionen Elite II: Frontier från 1993 är den som jag minns bäst.

Spelen, inklusive den allra första versionen som först skrevs till BBC Micro Computer och var framgångsrikt på alla de stora hemdatorerna under tidigt 80-tal har fortsatt att spelas tills idag och har portats över till moderna datorer och operativsystem.

I spelet tar man rollen av en pilot, med ett risigt gammalt skepp och 100 krediter. Sedan kan man göra vad man vill i ett enkelt ekonomiskt system som innefattar imperiell militär, smuggleri, gruvdrift, handel, transport och prisjägeri för att få pengar till bättre skepp och utrustning för att kunna nå längre bort i universum.

Sedan har man flera galaxer att utforska. Bortsett från att man kan hoppa mellan solsystem snabbare än ljuset genom hyperrymden uppför sig spelet på ett mycket trovärdigt sätt. Alla stjärnsystem man kan besöka (100 tusentals, på ett spel som rymdes på en gammal diskett!) genereras genom sinnrika algoritmer så att spelaren har en närmast outtömligt mängd möjligheter att resa.
Spelet går också i "realtid" fast med möjligheten att snabbspola över de tråkiga delarna, som att färdas i en vecka mellan två planeter i ett solsystem.

David Braben som med sällskap av en programmerare till skapade spelet berättar i en jubileumsintervju om hur spelmarknaden såg ut då och hur svårt det vara att marknadsföra ett spel som inte kunde spelas klart på bara tio minuter. Spelet är också ett av de första att använda sig av full 3D-grafik.

Dvärgplaneten Haumea

Studier av dvärgplaneterna har kanske inte förväntats ge några sensationella nyheter, men lite av intresse noteras där ändå.

Haumea är det fjärde största objektet i Kuiperbältet efter Eris, Pluto och Makemake. Speciellt med dvärgplaneten är att den är avlång 1000 : 1600 : 2000 km på respektive diameter och att den roterar snabbare än något annat känt objekt av den storleken i vårt solsystem. Ett dygn är 3,6 timmar. Dess form och rotation är troligen beroende på en kraftfull kollision för över en miljard år sedan.

Data om form och rotation har kunnat utmätas från ljusförändringar under observation av Haumea. Dess densitet kan avgöras av samma faktorer och det säger oss att det är en stenbaserad himlakropp täckt i is.
Man har också kunnat observera en färgskiftning på ytan i både synligt och infrarött ljus som tyder på en lokalt varierad sammansätting av ytan. Denna fläck skiftar mot rött i synligt ljus och antas tyda på att det är en högre koncentration av organiska material eller mineraler där, alternativt klar is.

Bättre observationer av Haumea väntas då ESOs VLT (Very Large Telescope) börjar användas tidigt 2010.

Flygrutten - Uppdaterad


Så snart solen går upp på söndagsmorgonen - och vädret tillåter det (vilket det ser ut att göra) - där borta på västkusten i USA, så flyger Discovery hem (på ryggen av Boeing-planet)tvärs över landet till NASA:s Kennedy Space Center i Florida.
Resan är beräknad att ta två dagar, med två stopp innan slutlandning med bränslepåfyllning i Amarillo, Texas och övernattning i Louisiana.


UPPDATERING
Så vid soluppgången lokal tid (15.20 sv. tid) idag söndag inleddes överflygningen med Discovery på ryggen av Boeingplanet.

Dag 1
Första anhalt: Rick Husband International Airport i Amarillo, Texas.
Nästa mellanlandning: Barksdale Air Force Base i Shreveport, Louisiana. Övernattning.
Ett stopp till innan Barksdale kan bli aktuell beroende på vädret.

Se inledningen på http://www.youtube.com/watch?v=sa5MQag-UcQ
 
Håll koll på flighten på http://flightaware.com/live/flight/NASA911 och på http://www.spaceflightnow.com/shuttle/sts128/status.html.


UPPDATERING 2
Discovery har nu kommit hem.