2009-09-12

Kort om Christer

Namn: Christer Fuglesang
Född: 1957-03-18 i Nacka, Stockholm
Yrke: Docent i partikelfysik och Sveriges första astronaut.
Bakgrund: Var forskare och verksam vid CERN i flera år. Blev uttagen av ESA i maj 1992 för utbildning till astronaut-yrket.
Rymdresor: Första resa i december 2006 (STS-116), två veckor med rymdfärjan Discovery. Andra resan i aug-sept 2009 (STS-128), också det två veckor med samma rymdfärja. Totalt 27 dygn i rymden.
Rymdpromenader: 5 st = rekord för en utomamerikansk/-rysk astronaut!
Inofficiell webbplats 1: http://www.christerfuglesang.com/
Inofficiell webbplats 2: http://www.christerfuglesang.se/
Christer twittrar: http://twitter.com/CFuglesang

Bild ovan th:
Christer under träning i en av NASAs bassänger, där man tränar i så snarlikt tyngdlöst tillstånd som möjligt.

Bild nedan:
Christer under rymdpromenad på STS-116.

Klicka på bilderna för förstoring.

Christer Fuglesang i första intervjun efter uppdraget med STS-128 Discovery

Christer Fuglesang intervjuas av DN:s Clas Svahn

Christer hoppas på att kunna jobba vidare inom det europeiska rymdprogrammet ESA. Han tror dock inte på några fler rymdfärder.

- Jag har haft det väldigt bra och jag hade i stort sett inga problem den här gången. Det var fantastiskt att uppleva tyngdlösheten igen och att se ned på jorden.

- Det är en speciell känsla att arbeta utanför rymdstationen. Först känns det som man måste hålla sig fast för att inte ramla ned på jorden och det hjälpte inte att jag då hade gjort tre rymdpromenader förra gången jag var uppe. Men när jag kom ut för den andra promenaden hade jag inga sådana känslor, då var det bara en njutning att vara ute.

- En av de mest minnesrika upplevelserna var när jag jobbade på toppen av stationen och såg ned på jorden. Det var dagtid och jag såg hur jorden vred sig under mig. Då kändes det som att det var jag som satt där och styrde hela rymdstationen.

- Jag kommer att fortsätta försöka påverka svenska politiker för att Sverige ska vara med i den satsning som görs i Europa. Det betyder mycket för bland annat tekniska utbildningar men ger också en god självkänsla. Det är frontlinjen för människans utvecklig. Nästa gång som vi åker till månen kanske vi, som nation, kan vara med på något sätt.

Läs mer på http://bit.ly/23EodG

Intressanta fakta

- Några av STS-128:s uppdrag var att leverera två kylskåpsstora lådor med vetenskaplig utrustning i, till ISS.
I den ena kommer man att utföra tester på olika sorters material, som metall, glas och keramik. Resultaten av dessa tester kan komma att leda till att man kan förbättra material nere på jorden.
I den andra kommer man att testa hur vätskor reagerar på mikrogravitation för att förbättra utformningen på bränsletankar, vatten- och andra vätskebaserade system.

- STS är en förkortning för Space Transportation System.

- Rymdfärjorna togs första gången i bruk 1981 och 2010 ska dom pensioneras, men innan dess kommer 6 uppdrag att utföras varav STS-134 blir det sista att skjutas upp, runt den 16/9 2010.

- 2014 kommer man, istället för rymdfärjor, använda ett slags kapslar som heter Orion CEV och dessa kommer att vara fastmonterade på en Ares I-raket (ungefär på samma sätt som under Apollo-expeditionerna till månen).

- Alla 128 rymdfärjeuppskjutningar har gått bra, förutom 2 gånger. 1986 exploderade Challenger i luften under uppskjutningen och 2003 exploderade Columbia i luften när den återinträdde i atmosfären.

Tack Assi!Orion CEV nedan (klicka på bilden för förstoring):

Fler intressanta länktips

Se Discoverys landning från alla möjliga vinklar på http://bit.ly/2s6BRG
Tack Rymdkanalen!

STS-128-besättningen nere på jorden: http://bit.ly/4p0xtq

Fyra slipsnissar berättar, på presskonferensen efter landningen, mycket intressanta saker om STS-128:s uppdrag på http://bit.ly/UFafY

Lyckad landning

Det blev en lyckad landning i natt när Discovery fällde ut landningsstället och gjorde "touchdown" kl 02:53 i natt på Edwards Air Force Base i Kalifornien, efter fyra inställda landningsförsök. Såväl rymdfärjan som dess sju besättningsnedlemmar var i god form efter landningen.

Landningen markerar slutet på det tvåveckorsuppdrag som besättningen på STS-128 Discovery utfört såväl i rymdfärjan som i och på den internationella rymdstationen. Det markerar också, med största sannorlikhet, slutet på Christer Fuglesangs lysande karriär som astronaut för
NASA, efter två uppdrag på ISS och rekordmånga rymdpromenad-timmar för en utom-amerikansk/-rysk medborgare.

Om du händelsevis missade Christer Fuglesangs landning så kan du se hela landningen i repris - från Deorbit Burn till Touchdown på http://www.rymdkanalen.se/blogg/2009/9/missade-du-fuglesangs-landning.
Vill du bara se själva landningen så finns den på http://www.youtube.com/watch?v=V53LU_IWgqo

På hela besättningens vägnar talade kommendör Rick Sturckow:
"We're very happy to be back on land here in California. We wish we could have gotten to Florida today and gotten to see our families down there, but it just didn't work out with the weather." Besättningen mådde också bra, lät han meddela liksom att den medföljande ISS-besättningsmannen Tim Kopra genomgick några medicinska experiment. Han tackade även personalen på KSC, som iordingställt Discovery, samt flygkontrollen i Houston som väglett dem på deras uppdrag i rymden.

Discoverybestättningen kommer under lördagen att flygas tillbaka till Houston där en välkommen-hem-ceremoni går av stapeln.

T-54 minuter

Om bara 54 minuter startar de motorerna på Discovery och börjar sin färd ned mot jorden.

T-2 timmar

Med bara 2 timmar kvar till landning sitter de förväntansfulla i Discovery med sina nypåtagna start- och landningsdräkter. Allt knappar och reglage är inställda på landning på Edwards och håller bara vädret i sig så har vi dem nere på jorden om exakt 2 timmar!

2009-09-11

Edwards Air Force Base

Om landningen kl 02:53 på Edwards, under varv 219, skulle avblåsas så får de ta ett varv till runt Tellus och sedan gå ned för landning kl 04:28 i morgon bitti på samma landningsplats.

Vädret vid Edwards Air Force Base

Väderförhållandena är perfeka vid Edwards Air Force Base för en landning av STS-128, efter 219 varv runt jorden!

Christer F: "Ytterligare en underbar resa."

Om STS-128-uppdraget har Christer Fuglesang nyligen bl a sagt:

"Det har varit ytterligare en underbar resa med Discovery i rymden till den Internationella rymdstationen. Fantastiska vyer, spännande och utmanande arbeten, hjärtligt roligt – och ibland svårt – i tyngdlösheten och allt detta tillsammans med de bästa kollegor man kan tänka sig. Vi har deltagit i ett av de mest utmanande och intressantaste projekten i vår tid. Ett projekt som bidrar till kunskap om jorden och rymden och som visar vägen framöver till nya världar. Detta görs i ett stort internationellt partnerskap som lär oss leva fredligare tillsammans."

Bilden visar sista presskonferensen innan de dockade av från ISS. Christer längst upp till höger.

California here we come!

Förberedelserna inför nattens landningsprocedur har påbörjats, med att bl a stänga igen det öppna lastutrymmet på rymdfärjan.
Vädret vid Kennedy Space Center i Florida på östkusten lämnar mycket att önska då storm, regn, moln och åska härjar fritt. Detta gör att landningen kommer att ske kl 02:53 (sv. tid) natten mot lördagen på Edwards Air Force Base i Kalifornien på västkusten.

Det var länge frågan om det skulle bli just västkusten eller östkusten, men till slut vann Californien där det endast är risk för lätta vindar, vilket är helt acceptabelt inför en landning.
Landningen påbörjas då motorerna slås på kl 01:50, efter 219 varv runt jorden.

Om det nu skulle bli så att landningen måste avbrytas, efter att nedstigningen påbörjats, finns reservlandningsplatser att ta till. I USA är det bara White Sands i New Mexico som passar (förutom KSC och Edwards AFB). Utanför USA finns dessutom tre till möjliga landningsbanor för STS-128. Två finns i Spanien - i Moron och Zaragoza - och en i Frankrike - vid Istres.
Ingen av dessa nödlandningsplatser har tidigare behövt användas - förutom den i White Sands, då STS-3 fick lov att "nödlanda" där den 30 mars 1982.

California here we come!

Väderprognos för KSC

Väderprognos för KSC
Regn och åskstormar fredag och lördag.

Ser alltså inte lovande ut.
Lutar då kanske åt Edwards kl 02:53 eller 04:38 i natt...

Hålltider

Plats | Deorbit burn* | Landning
Kennedy (varv 217) | 22:45
| 23:48
Kennedy (varv 218)
| 00:21 | 01:23
Edwards (varv 219)
| 01:50 | 02:53
Edwards (varv 220)
| 03:36 | 04:38

*= Motorn startas för att få, i det här fallet Discovery, ut ur omloppsbanan och ned mot jorden.

Fler länktips: rymdfart.se

Astrowebb | rymdfart.se hittar du också det senaste om rymdfart.

911 - åtta år sedan idagRökplym på Manhattan sedd från rymden, efter att de två planen kraschat in i WTC.

Liveuppdateringar om landningen av STS-128 Discovery

Liveuppdateringar om landningen sker bland annat på Spaceflight Now's Mission Status Center, på http://www.spaceflightnow.com/shuttle/sts128/status.html

Nedräkningen startad

Nedräkningen till landning ikväll kl 23.48 har inletts!

Väderfaktorn enda hotet

Att landa en en rymdfärja är inte alltid lätt! Se vad som hände med STS-107 Columbia 2003 när de återinträdde i atmosfären! Efter denna incident, som vid explosionen dödade de sju besättningsmedlemmarna, görs alltid flera kontroller av bl a de isoleringsplattor som ska skydda mot hettan vid återinträdet av just atmosfären.

STS-128 är i perfekt skick så någon fara under landningen, pga defekta delar, finns inte denna gång! Väderfaktorn är det enda hotet just nu och det är därför som de två första landningsförsöken avbröts.

Christer Fugelsangs wake up song

"I'm flying cross the sky like a bird" from Rod Stewarts Sailing
- Christer Fugelsangs wake up song last day on ISS.

http://www.youtube.com/watch?v=eWqmTClmjIU

Höjdpunkter från trettonde flygdagen

Höjdpunkter från STS-128 Discoverys trettonde flygdag: http://bit.ly/RthXt

A waste liquid dump

De blixtsken och halofenomen som uppmärksammandes runt rymdfärjan Discovery, natten till igår, var mycket riktigt en tömning av deras avloppssystem, eller som de kallar de själv "a waste liquid dump". Bild på "dumpen": http://tinyurl.com/m3p4r6

Länktips

Följ landningsförsöken på http://www.rymdkanalen.se/live

Här kan man hålla koll på rymdfärjan: http://www.spaceflightnow.com/shuttle/sts128/status.html

För senaste uppdateringarna besök spaceflightnowplus.com.

Bilder på Discovery från ISSLandningsalternativ Florida eller Californien

Nattens båda landningsförsök på Kennedy Space Center (KSC) i Florida för STS-128 Discovery blev ju avblåsta pga de dåliga väderförhållandena med kraftiga sidovindar, moln samt risk för regn. Nästa landningsförsök blir fyra till antalet. Kl 23:54 i kväll fredag och kl 01:29 lördag morgon/natt på KSC, samt på Edwards flygbas (Edwards Air Force Base) i Californien kl 02:59 och 04:34. Tider är angivna i Svensk sommartid.

Följ landningen på Rymdkanalen

Ikväll kl 23:48 kan man följa landningen på bl a http://www.rymdkanalen.se/live.

Framflyttad till 23:48 ikväll fredag

Välkommen till SpaceFlash - din nyhetskanal om intressanta händelser och fenomen på himlapellen!

Vill du vara med och bidra med nyheter inom astronomi, här på SpaceFlash?
Skicka då ett mejl på spaceflashnews@gmail.com!


  • Premiärnyheten
    STS-128 Discovery-landningen är framflyttad till idag fredag 23:48 (sv. tid).