2010-01-09

Bevis för sjösystem på mars!



En 3D-överflygning över Ares Vallis, på Mars, visar att det fanns sjöar på planeten för tre miljarder år sedan. Det berättar marstoday.com på sin sajt.



Fler bilderna finns i högupplösning att häpna över och att ladda ned på

https://fileexchange.imperial.ac.uk/files/6e8a67a9d25/Fig.1_Lakes.jpg
https://fileexchange.imperial.ac.uk/files/4af0a2d480/Fig.2_Lakes.jpg
https://fileexchange.imperial.ac.uk/files/fa19869025d/Fig.3_Lakes.jpg
https://fileexchange.imperial.ac.uk/files/9e1cfab32ff/Fig.5_Channel.jpg
https://fileexchange.imperial.ac.uk/files/9267947b628/Fig.5_Channel.jpg
https://fileexchange.imperial.ac.uk/files/b64830dde6d/Fig.6_Topographic_image.jpg

2010-01-08

Mörk materia mystifierar!

Hitintills har man räknat med att ungefär 17% av materian i Universum består av vanlig materia, det vill säga de protoner, neutroner samt andra baryoner vilka bildar stjärnor, planeter och allting vi kan se runtomkring oss. De resterande 83 procenten antas bestå av den mystiska mörka materia vars existens antyds endast av dess gravitionella verkan på synlig materia.

Nya rön visar dock på att andelen materia inte alls är så proportionerlig till motsvarande antimateria i galaxerna, då man har funnit individuella dvärggalaxer bestående av endast 0.2% vanlig materia:

”Man hade kunnat förvänta sig att galaxer och galaxhopar skulle bestå av samma saker som Universum i sin helhet” säger Stacy McGaugh, astronom vid Marylands Universitet, vilken lett ett internationellt forskarteam i mätningarna av galaxerna. ”Om du beräknar andelen vanlig materia i varje objekt, samt dess totala massa, borde du få samma sjuttonprocentsfraktion.”

Men deras forskningsarbete har visat att vissa individuella objekt har en mycket lägre andel vanlig kontra mörk materia, relativt till den kosmiska blandningen, och ju mindre en galax är, desto större andel mörk materia tycks den bestå av. Detta väcker en högst intressant fråga: Var finns alla frånvarande baryoner?

”Det korta svaret lyder helt enkelt: Vi vet inte.” säger McGaugh ”Det finns många spekulationer varav vilka de flesta är antingen lättavfärdade eller otestbara. Så för närvarande är detta ett problem utan uppenbar lösning.”

2010-01-05

Big Dipper to Southern Cross (BDSC)

Visste du att Vintergatan på södra halvklotet kan bli så ljus att den kastar skuggor på marken en klar och månfri natt?
Har de upplevt det? Nej troligen inte! Det är nog något du i sådana fall bara har hört talas om. På samma vis är objekten och skönheten på den norra stjärnhimlen bara mysterier för de som lever på det södra halvklotet!

Evenemanget “Big Dipper to Southern Cross” (BDSC) för dessa båda världar tillsammans under den kommande helgen, 8-10 januari 2010 (som för övrigt är samma helg som Astronomiåret 2009 avslutas, vilket vi har berättat om tidigare här på SpaceFlash). Det görs för att skapa, som de kallar det, “one sky, one people” - eller "en himmel - ett folk" på svenska!



Två teleskop - ett på den norra hemisfären och ett på den södra - kommer att under två skilda nätter fånga nattens under på respektive stjärnhimmel. På norra halvkloter är det Virtual Telescope, i Italien, som håller i föreställningen och visar som de kallar det: "the best northern celestial objects", på fredag 8/1 kl 20:00 UT – 22:00 UT. På södra är det australienska GRAS (Global Rent-a-Scope) Remote Telescope som visar upp vad stjärnhimlen har att erbjuda, eller "The brilliance and special objects of the southern sky", på söndag 10/1 kl 12:30 UT – 14:30 UT.

Du kan gå in på deras hemsida om du vill veta mera om detta!

Det finns även en Facebook-grupp skapad inför detta: http://www.facebook.com/event.php?eid=232529543247

BDSC anordnas av Astronomers Without Borders i samarbete med Virtual Telescope-ITALY och Global Rent-a-Scope (GRAS).




Med detta evenemang och den julhögtid som varit, kan man inte låta bli att dra sig till minnes den gamla fina julklassikern Tänd ett ljus, med supergruppen Triad (Niklas Strömstedt, Lasse Lindbom och Janne Bark), som spelades in till julen 1987. I den sången sjunger de om bland annat detta med att vi befinner oss under samma himmel:
"...
Jag fick ett kort från Windhem
jag visste inte var det låg
jag såg på kartan
du är på andra sidan jorden

men det är samma himmel
det är samma hav och stjärnan som jag såg

föll för alltid som vi drömmer
föll för att vi aldrig glömmer
..."

2010-01-04

Astronomy Beyond 2009

Nu i helgen, den 9-10 januari, kommer det Internationella Astronomiåret 2009 att hålla ett officiellt avslutningsprogram i den italienska staden Padova, och närmare bestämt i Aula Magna - i den lokal där Galileo undervisade i fysik och astronomi! Det är alltså inte hörsalen, med samma namn, på Stockholms Universitet! :-)

"Astronomy Beyond 2009" heter mötet där det förutom avslutningsceremonin även ska göras ett bokslut över det astronomiår som gått samt diskuteras astrofysik det kommande decenniet och bortom det, som de kallar det hela.


Titta gärna till deras webbplats, på http://www.beyond2009.org!


UPPDATERAT 2010-01-09
Sänds live and direct på nätet från Padova:
http://www.virtualmeeting.info/astronomy/beyond2009/diretta.html