2010-01-05

Big Dipper to Southern Cross (BDSC)

Visste du att Vintergatan på södra halvklotet kan bli så ljus att den kastar skuggor på marken en klar och månfri natt?
Har de upplevt det? Nej troligen inte! Det är nog något du i sådana fall bara har hört talas om. På samma vis är objekten och skönheten på den norra stjärnhimlen bara mysterier för de som lever på det södra halvklotet!

Evenemanget “Big Dipper to Southern Cross” (BDSC) för dessa båda världar tillsammans under den kommande helgen, 8-10 januari 2010 (som för övrigt är samma helg som Astronomiåret 2009 avslutas, vilket vi har berättat om tidigare här på SpaceFlash). Det görs för att skapa, som de kallar det, “one sky, one people” - eller "en himmel - ett folk" på svenska!Två teleskop - ett på den norra hemisfären och ett på den södra - kommer att under två skilda nätter fånga nattens under på respektive stjärnhimmel. På norra halvkloter är det Virtual Telescope, i Italien, som håller i föreställningen och visar som de kallar det: "the best northern celestial objects", på fredag 8/1 kl 20:00 UT – 22:00 UT. På södra är det australienska GRAS (Global Rent-a-Scope) Remote Telescope som visar upp vad stjärnhimlen har att erbjuda, eller "The brilliance and special objects of the southern sky", på söndag 10/1 kl 12:30 UT – 14:30 UT.

Du kan gå in på deras hemsida om du vill veta mera om detta!

Det finns även en Facebook-grupp skapad inför detta: http://www.facebook.com/event.php?eid=232529543247

BDSC anordnas av Astronomers Without Borders i samarbete med Virtual Telescope-ITALY och Global Rent-a-Scope (GRAS).
Med detta evenemang och den julhögtid som varit, kan man inte låta bli att dra sig till minnes den gamla fina julklassikern Tänd ett ljus, med supergruppen Triad (Niklas Strömstedt, Lasse Lindbom och Janne Bark), som spelades in till julen 1987. I den sången sjunger de om bland annat detta med att vi befinner oss under samma himmel:
"...
Jag fick ett kort från Windhem
jag visste inte var det låg
jag såg på kartan
du är på andra sidan jorden

men det är samma himmel
det är samma hav och stjärnan som jag såg

föll för alltid som vi drömmer
föll för att vi aldrig glömmer
..."

2 kommentarer:

  1. Har nu anmält mig till detta (genom Facebook) Fick en inbjudan av italienaren Gianluca Masi. Skall bli intressant.

    Mvh Christian Vestergaard

    SvaraRadera
  2. Det blir det säkert! :-)

    SvaraRadera