2010-03-03

Rymdtider och vattenånga

Kamratpostens chefredaktör och programledaren för bl a Wild Kids och Melodifestivalen 2004, Ola Lindholm, intervjuade för TT Spektras räkning häromveckan Christer Fuglesang. Intervjun publicerades bl a i morgon- och dagstidningar landet över.

I tidningsartikeln kunde man bl a få reda på följande information om och från Fuglesang:

Ute i rymden är klockan precis så mycket som man själv vill, men i den internationella rymdstationen ISS går man efter GMT-tiden (Greenwich Mean Time) - alltså den normaltid som används i tidszonen som omfattar Storbritannien och som alla andra tider sedan utgår ifrån plus eller minus x antal timmar.
I rymdfärjorna däremot, på väg till eller från ISS och under den tid de vistas vid stationen, börjar tiden på noll när man startar på jorden och sedan utgår all tid från denna tidpunkt. Som exempel så går astronauterna i rymdfärjan och lägger sig första gången när tiden är 6 timmar och 30 minuter. Och det oavsett vad klockan är på den plats man startade ifrån!


På frågan om han inte var rädd vid starterna - då det ser ut att vara mycket farligt med all eld och rök - så svarade han att rädsla bygger på osäkerhet och han som astronaut ska ju inte vara osäker på något utan veta till punkt och pricka vad som ska ske så därför är han inte rädd. Han tillägger att just starterna visserligen är det farligaste men att den rök som uppstår vid raketstarterna till största delen faktiskt består av vattenånga.
Raketbränslets vätgas (H) förbränns med syrgasen (O) i luften och bildar H20 - dvs vatten (reds anm).