2009-09-11

California here we come!

Förberedelserna inför nattens landningsprocedur har påbörjats, med att bl a stänga igen det öppna lastutrymmet på rymdfärjan.
Vädret vid Kennedy Space Center i Florida på östkusten lämnar mycket att önska då storm, regn, moln och åska härjar fritt. Detta gör att landningen kommer att ske kl 02:53 (sv. tid) natten mot lördagen på Edwards Air Force Base i Kalifornien på västkusten.

Det var länge frågan om det skulle bli just västkusten eller östkusten, men till slut vann Californien där det endast är risk för lätta vindar, vilket är helt acceptabelt inför en landning.
Landningen påbörjas då motorerna slås på kl 01:50, efter 219 varv runt jorden.

Om det nu skulle bli så att landningen måste avbrytas, efter att nedstigningen påbörjats, finns reservlandningsplatser att ta till. I USA är det bara White Sands i New Mexico som passar (förutom KSC och Edwards AFB). Utanför USA finns dessutom tre till möjliga landningsbanor för STS-128. Två finns i Spanien - i Moron och Zaragoza - och en i Frankrike - vid Istres.
Ingen av dessa nödlandningsplatser har tidigare behövt användas - förutom den i White Sands, då STS-3 fick lov att "nödlanda" där den 30 mars 1982.

California here we come!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar