DI Herculis, en dubbelstjärna på ca. 2000 ljusårs avstånd från solen har länge gäckat forskare på grund av hur den föreföll att trotsa Einsteins relativitetsteori: När de två stjärnorna passerar förbi varandra precesserar de nämligen för långsamt för vad den vedertagna teorin tillåter.
Efter nya spektroskopiska observationer utförda av Simon Albrecht, postdoktoral forskare samt fysikprofessorn Joshua Winn vid MIT, har mysteriet emellertid lösts och förklaringen är långt mer odramatisk än vad man kunnat föreställa sig. Det visar sig att stjärnorna passerar varandra med en näst intill helt horisontell lutning relativ till deras individuella omloppsbanor. DI Herculis befinner sig på ett avstånd från varandra som motsvarar en femtedel av avståndet mellan Jorden och Solen och på grund av stjärnornas höga rotationshastighet påverkas den så kallade tidvatteninteraktionen mellan dem, vilket i sin tur leder till att precessionen affekteras och saktar ned dem.
Även om förklaringen till dubbelstjärnornas ovanliga beteende framstår som tämligen enkel, är DI Herculis fortfarande ett unikt fall, och man hoppas på att lösningen av dess gåta skall kunna bidraga till att kasta vidare ljus över hur dubbelstärnor formas och hur deras rotation och omloppsbanor förändras med tiden.
Illustration från ScienceDaily.com
2009-09-18
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Det här är så häftigt.
SvaraRaderaJag spelade en del rollspel i rymdmiljö förr och ville ibland hitta på exotiska solsystem att krydda den annars lite torra "realistiska" rymdstämning jag försökte hålla. Men jag lyckades ändå inte överträffa en sådan här verklighet.
Det här är verkligen unikt, och fruktansvärt intressant! Jag kan inte påminna mig själv om att någonsin ha läst någonting liknande ens i science-fiction, så visst överträffar verkligheten dikten ytterligare en gång!
SvaraRadera