2009-09-13

Summering av slutet på STS-128

Rymdfärjan Discovery och dess sju besättningsmedlemmar landade efter fullbordat uppdrag på Edwards Air Force Base i Kalifornien i lördags morse. De hade då tillbringat två veckor i rymden och levererat förnödenheter och forskningsutrustning till den internationella rymdstationen ISS och dess sex medlemmar. Planerna på att landa på Kennedy Space Center fick avbrytas pga de dåliga väderförhållandena i Florida och därför skedde landningen på Edwards i stället.

STS-128-uppdraget pågick i exakt 13 dagar 20 timmar, 54 minuter och 55 sekunder - räknat från start till att den landade färjan stannade. Discovery hade då gjort över 219 varv runt jorden.

Befälhavare Rick Sturckow, piloten Kevin Ford och uppdragsspecialisterna Pat Forrester, Jose Hernandez, Danny Olivas, Tim Kopra och Christer Fuglesang (från European Space Agency, ESA) återförenades med sina respektive familjer efter att de flugits tillbaka hem till Houston.

Kopra återvände till Jorden efter att ha tjänstgjort på ISS som flygingenjör sedan juli månad och fick tillbringa 58 dagar i rymden, varav 53 på ISS. Astronauten Nicole Stott, som åkte med STS-128 upp till ISS, stannade kvar där som ny medlem "Expedition 20" vid återfärden och bytte alltså plats med Kopra.

STS-128 Discovery-besättningen levererade mer än 7 ton laboratoriematerial, träningsutrustning, mat och vatten. De bytte ut en ammoniaktank (som behövs för att kyla ned stationen) och hämtade tillbaka materialprover som kommer att hjälpa till med bl a utvecklandet av nya rymdfarkoster.

Tekniker på NASA:s Dryden Flight Research Center kommer att ställa i ordning Discovery för en flygtur uppe på ett Boeing-plan för frakt tillbaka till Florida där den kommer att förberedas för uppdrag STS-131 i februari 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar