2009-11-06

Önska dig någonting...500 gånger i timmen!

Den årligen återkommande meteorsvärmen känd som Leoniderna, vilken i själva verket utgörs av resterna av kometen 55P/Tempel-Tuttle (vilken senast passerade Jorden år 1466), kommer i år att erbjuda en för oss tämligen unik upplevelse i form av det största meteorregnet under vår livstid. Efter att Jorden passerade igenom kometresterna i november 2008, har man beräknat att Leoniderna 2009 kommer att antaga skepnad av en semi-meteorstorm i vilken vi kommer att kunna se upp till 500 meteorer i timmen. En fullvärdig storm innebär en förekomst av ca. 1000 meteorer i timmen.

I mån av klara skyar kommer vi att kunna bevittna detta skådespel under natten den 17:e November mellan 0:00 och 4:00 lokal tid. Och lägg på minnet, att ju längre du stannar uppe, desto fler meteorer kommer du att få se då meteorskurar har en tendens att vara som mest intensiva ju närmare gryningen det drar sig.

2 kommentarer:

  1. Det är väl inte alls klarlagt att det blir en bra omgång, man vet ju aldrig med Leoniderna. Men det kan blir det. Källor är bra: här skriver International Meteor Organisation vad de vet.

    SvaraRadera
  2. Kan man någonsin veta säkert angående meteorer?
    Vi kanske kan räkna med att se kanske ett hundratal meteorer en mörk, stjärnklar natt om max ligger på 500, men oavsett vilket kommer det att bli imponerande, trots att vi inte riktigt ligger i perfekt läge då det börjar.

    Intressant länk!

    SvaraRadera